Охорона природи – справа державна

Відповідно до статті 65 Закону  України «Про природно-заповідний фонд України» Кабінет Міністрів 23 грудня 2021 року прийняв декілька постанов.

Особливу увагу заслуговує документ, який затвердив збільшення розмірів за нанесену шкоду природі, а особливо природно-заповідному фонду.  Навіть  найменші протизаконні дії здійснені в природному середовищі будуть строго каратися. Штрафні санкції будуть накладатися за збір грибів, лікарських рослин, випас худоби і заготівлю сіна на території природно-заповідного фонду, в місцях заборонених діючим законодавством.

Як приклад приведемо декілька затверджених спеціальних такс для обчислення розміру заподіяної шкоди:

-пошкодження рослинності (віком до 5 років) – від 182,3 до 273,4 тис. грн. за гектар;

-заготівля сіна – від 11,4 до 50 тис за гектар;

– випас худоби – від 251 до 754 грн. (в залежності від тварини);

-лікарські трави – 30 грн. за 1 квітку;

– лісові ягоди – 378 грн. за кілограм;

– лісові горіхи – 1154 грн. за кілограм;

– один гриб (зрізаний без дозволу) – 75 грн.

В кілька разів зросли штрафи за пошкодження або знищення лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців, за самовільну порубку дерев та чагарників. Любителів браконьєрства на диких звірів та риб будуть притягати до відповідальності, застосовуючи спеціальні такси, у відповідності до нової постанови.

Посилення відповідальності за охорону та збереження природно-заповідного фонду буде забезпечувати стабільне функціонування природних екосистем, сприятиме розширенню популяції представників тваринного та рослинного світу. Суспільству необхідно жорстко і ретельно здійснювати контроль за довкіллям, щоб відновити втрачений природний зв’язок з навколишнім середовищем та відновити екологічну рівновагу. Треба стати справжніми господарями долі  на заповідних територіях довірених нам державою  під охорону.

Новини

Розглянуто  статтю пана Петра Тєстова

Нами працівниками установи розглянуто  статтю пана Петра Тєстова – нашого доброго товариша і захисника нашої установи на всіх рівнях за що ми йому щиро вдячні всім колективом. Нашим спільним заданням являється збереження та примноження природи – адже це наша спільна ціль, тим більше що значна частина території природно- заповідного фонду нашої держави зруйнована війною і […]

  • Новини установи

Участь в онлайн семінарі

Сьогодні, 25 квітня директор НПП «Верховинський» Михайло НЕЧАЙ, та провідний інженер з охорони праці Леся СОКОЛОВСЬКА, взяли участь в онлайн семінарі, який присвячений відзначенню Дню охорони праці у 2024 році. 📌Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці проводиться під гаслом⚠️ «Забезпечуємо безпеку та здорову працю […]

  • Новини установи