Рись на території НПП “Верховинський”

Автор: А.Зітенюк

Національний природний парк «Верховинський», одна з небагатьох території в Україні, де сьогодні ще можна зустріти рись у дикій природі.
Відповідно до «Плану дій щодо збереження рисі євразійської (Lynx lynx L.) в Україні», який затверджений наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Національний природний парк «Верховинський» веде моніторингові роботи даного виду у тісній співпраці з WWW Україна. Ознайомитися з деталями проекту можна за посилання на сайті https://wwf.ua/our-work/wildlife/lynx-lynx/.
Найзагадковіший та найпотаємніший хижак Карпат – рись євразійська, у даний час, являється пріоритетним видом для збереження, так як ще до недавнього часу являвся чи не найгіршим уявним «шкідником» для мисливського господарства, та зазнав значного антропогенного пресу – знищення. Так як в раціоні цієї «кицьки», присутні: козулі, зайці, птахи, гризуни, іноді олені та кабани.
ЇЇ перевага між іншими хижаками це гострий зір, особливо у нічний час, і хороший слух. Саме це допомагає їй вести нічний спосіб життя, полювати у сутінках та добре відчувати здобич чи небезпеку на відстані. Завдяки міцним кігтям і сильним лапам, особливо заднім, рись вправно стрибає по скелях і лазить по деревах. Цю кішку одразу можна впізнати по короткому хвосту і китицях на вухах, які роблять її слух ще кращим.
Хоч рись і любить своє усамітнене та потаємне життя, вона все одно цікавиться людьми, але ніколи не нападає на людину. А от овечка чи коза на гірській полонині можуть стати її здобиччю. Свою здобич вона вистежує і атакує з засідок. А от сама рись стала здобиччю для людини. Її сіро-руде плямисте хутро цінувалося і як трофей, і як предмет розкоші. Як наслідок, тепер вишукана кішечка занесена до ряду міжнародних охоронних списків, зокрема з 1994 року до Червоної книги України зі статусом “рідкісний вид”. Вона охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією.

Новини

Розглянуто  статтю пана Петра Тєстова

Нами працівниками установи розглянуто  статтю пана Петра Тєстова – нашого доброго товариша і захисника нашої установи на всіх рівнях за що ми йому щиро вдячні всім колективом. Нашим спільним заданням являється збереження та примноження природи – адже це наша спільна ціль, тим більше що значна частина території природно- заповідного фонду нашої держави зруйнована війною і […]

  • Новини установи

Участь в онлайн семінарі

Сьогодні, 25 квітня директор НПП «Верховинський» Михайло НЕЧАЙ, та провідний інженер з охорони праці Леся СОКОЛОВСЬКА, взяли участь в онлайн семінарі, який присвячений відзначенню Дню охорони праці у 2024 році. 📌Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці проводиться під гаслом⚠️ «Забезпечуємо безпеку та здорову працю […]

  • Новини установи