ВИЙШОВ У СВІТ «АТЛАС ГНІЗДОВИХ ПТАХІВ УКРАЇНИ»

Автор: Іван Коляджин

В Україні нещодавно вийшло видання «Атлас гніздових птахів України».  Книга містить дані про поширення 275 видів птахів, гніздування яких зареєстровано в Україні у період з 2013 по 2020 роки. Дослідження гніздових популяцій птахів України проведені в рамках міжнародного проєкту European Bird Census Council та були включені у видання «Другий Атлас гніздових птахів Європи» (2021 р.).

Це видання Атласу містить картосхеми поширення для кожного виду птахів із зазначенням категорії гніздування й чисельності в Україні. На сторінках вітчизняної книги види птахів проілюстровані авторськими графічними малюнками Миколи Весельського, фахового орнітолога та художника-анімаліста. Загалом у редакційній роботі над Атласом взяло участь більше 20 провідних орнітологів України. Та це лише частина великої команди професіоналів, волонтерів, аматорів-птахоспостерігачів, які провели великі дослідження, що тривали декілька років.

Українське видання Атласу присвячене одному з найважливіших орнітологів України – Ігорю Мироновичу Горбаню. Він був національним координатором першого і другого Атласу гніздових птахів Європи.

«Атлас гніздових птахів України» було підтримано приватними пожертвами членів Чеського товариства орнітології (партнер BirdLife в Чехії) та Швейцарським орнітологічним інститутом.

Від НПП «Верховинський» дані для Атласу гніздових птахів України подали: молодший науковий співробітник Алла Зітенюк та Іван Коляджин.

Видання буде корисне зоологам, екологам, фахівцям у сфері охорони природи, студентам природничих факультетів, бьордвотчерам та всім, хто цікавиться птахами.

Бажаючі мають можливість придбати видання, звернувшись до Українського товариства охорони птахів.

Новини

Розглянуто  статтю пана Петра Тєстова

Нами працівниками установи розглянуто  статтю пана Петра Тєстова – нашого доброго товариша і захисника нашої установи на всіх рівнях за що ми йому щиро вдячні всім колективом. Нашим спільним заданням являється збереження та примноження природи – адже це наша спільна ціль, тим більше що значна частина території природно- заповідного фонду нашої держави зруйнована війною і […]

  • Новини установи

Участь в онлайн семінарі

Сьогодні, 25 квітня директор НПП «Верховинський» Михайло НЕЧАЙ, та провідний інженер з охорони праці Леся СОКОЛОВСЬКА, взяли участь в онлайн семінарі, який присвячений відзначенню Дню охорони праці у 2024 році. 📌Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці проводиться під гаслом⚠️ «Забезпечуємо безпеку та здорову працю […]

  • Новини установи

Міжнародний День Землі!

Щорічно 22 квітня відзначається Міжнародний День Землі! Земля – колиска людства. Вона носить на собі океани, хмари та їхні тіні, розкривається джерелами, пускає в небеса птахів, вбирає в себе всі сніги й дощі, дає всьому життя. Саме про це екоосвітяни Парку розповіли маленьким вихованцям закладу дошкільної освіти “Гуцулятко” с. Верхній Ясенів. І не просто розповіли, […]

  • Екоосвіта