Частина 3. Як знаменитий пан-господар Віллі Бенздорф із Шибеного, зберіг унікальну легенду про старовіцьке чивчинське плем’я гуцулів.

Автор: І. Зеленчук, Я.Зеленчук

До столітнього Танасенька прийшли поважні гості, гуцульські леґіні із великого Жєб’я та його сусідніх присілків: Дідушкової Річьки, Голов, Гірського Ясенова і Криворівні. Він запросив їх зайти у свою полонинську стаю на Чівчині. Всі гості – славні гуцульські леґіні, щиро дивувалиси, шо старенький Танасенько, так легко і бистро йде, й ніц ни задихається. Вони сегодне наочно переконалися, що чиста чивчинська вода й гірське повітря, разом із полонинською овечою бриндзою і цілющою жинтицею, дали цему високоповажному дідови таку силу і здоров’я й такі кріпкі ноги.

Гостинний Танасенько нагодував гуцульських леґінів Жєб’я, смачним баранячим м’ясом та овечою бриндзою. Угостив також, любимою для гуцулів, кукурудзяною кулешею, звареною із тої красотної муки, яку він купив у сусідньому Вішови. Коли добре нагодував усіх, то зачєв розказувати дуже цікаву легенду про вовче походження одного чівчинського племені гуцулів, що жило у Карпатських горах.

Казав, шо весело і радісно жило цисе старовіцке гуцульське плем’я. Бо споконвіків вільним і свобідним воно було. Старовіцкі гуцули завжди жили з Богом, тай Бог був із ними. Вони гідно боронили стару правду і Божу справедливість. Своїми сильними руками постійно виробляли свою рідну Чивчинську землю.

Столітній Танасенько довго повістував своїм гостям загадкову легенду про вовче походженя чивчинського племені гуцулів. Він казав, шо цису давну легенду йому розказував його покійний дєдя.  А його дєдя чув мудру гуцульську легенду від старого пана-шваба Віллі Бенздорфа (Бендзаря). Він колись жив і зразково ґаздував, нижче великого чорногірського озера Чурєк, шо Шибеним зветься. Цися легенда повістуї про одне стародавне чівчинське плем’я гуцулів в Українських Карпатах. Шо тут, на далекому Чівчині, воно народилоси тай виросло. А потім по всіх гуцульських верьхах розсіялося. Поступово славні потомки старовіцкого чівчинського племені гуцулів, розселилися по всій Жабєвщині. Вони стали першими власниками надчеремошських гірських лісів і полонин.

Новини

Розглянуто  статтю пана Петра Тєстова

Нами працівниками установи розглянуто  статтю пана Петра Тєстова – нашого доброго товариша і захисника нашої установи на всіх рівнях за що ми йому щиро вдячні всім колективом. Нашим спільним заданням являється збереження та примноження природи – адже це наша спільна ціль, тим більше що значна частина території природно- заповідного фонду нашої держави зруйнована війною і […]

  • Новини установи

Участь в онлайн семінарі

Сьогодні, 25 квітня директор НПП «Верховинський» Михайло НЕЧАЙ, та провідний інженер з охорони праці Леся СОКОЛОВСЬКА, взяли участь в онлайн семінарі, який присвячений відзначенню Дню охорони праці у 2024 році. 📌Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці проводиться під гаслом⚠️ «Забезпечуємо безпеку та здорову працю […]

  • Новини установи