Літнє сонцестояння – найдовший день у північній півкулі Землі.

Автор: В. Максимюк

Сонцестояння – це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі.  Цього року літнє сонцестояння припадає на 21 червня, і за київським часом настає о 17: 57.

Літнє сонцестояння, або «сонцеворот», означає пік тривалості світлого часу доби. У момент сонцестояння точки сходу і заходу Сонця перестають рухатись. В цей час Сонце наймогутніше, відповідно Земля отримує найбільше енергії, Попри те, що літо з цієї миті тільки починає набирати обертів, Сонце вже повертається до осені. З того часу світловий день піде на спад.

В цей день за старих часів відзначали різні свята, обряди й народні  традиції. Літній сонцеворот належить до язичницьких свят. Самий цей сонячний день символізує перемогу світлих сил над темними, добра над злом.

Цього дня стрибали через багаття, співали пісень, купалися, танцювали і веселилися. Це свято втілює достаток, родючість, щастя, життєрадісність, а тому  готувати їжу і спати в ці дні найкраще на природі.

На думку фахівців, на сонцеворот дуже сильно реагує і природа. До цього дня, як правило, всі рослини намагаються досягти максимуму в зростанні, а після літнього сонцестояння вже користуються накопиченими силами.

З нагоди цього свята з відпочиваючими школярами міста Київ була проведена еко-екскурсі у еколого-освітньому  візит-центрі та на прилеглій йому території.

Новини

Міжнародний день охорони природи

Починаючи з 1972 року, 18 жовтня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день охорони природи. Фахівці відділів рекреації та еколого – освітньої роботи НПП «Верховинський» провели навчально-розвивальний захід присвячений цій події у Верхньоясенівському ліцеї. Почали з руханки. Потім розповіли учням третього класу про основні джерела забруднення навколишнього середовища, про дбайливе ставлення до природи й про раціональне […]

  • Екоосвіта
  • Рекреація

Перелітні птахи

Працівники відділу еколого- освітньої роботи провели захід в Білоберізькому ліцею присвячений Всесвітньому дню перелітних птахів. Наше заняття – дало змогу дітям відкритися, творчо співпрацювати, креативно мислити, отримати навики плідної роботи в команді та емоційно розвантажитися. Діти вміло відгадували загадки, почули багато цікавої і корисної інформації, яка їм знадобиться для життя в гармонії з природою. Також, […]

  • Екоосвіта