Дослідження лишайників на території НПП “Верховинський”

Автор: А. Зітенюк

Помірно тепла осінь продовжила польовий період 2023 року і дала змогу провести ще ряд експедиційних виїздів. Так, на початку жовтня, на території Буркутського ПОНДВ за участі наукового відділу НПП “Верховинський” Алли Зітенюк та професора Херсонського державного університету, доктора біологічних наук Олександра Євгенійовича Ходосовцева – фахівця в галузі ліхенології (наука що вивчає лишайників), пощастило спільно попрацювати, що в свою чергу обернулося у надзвичайно продуктивну ліхенологічну експедицію.  Олександр Євгенійович – один з небагатьох вчених, який погодився на практиці поділитися своїми знаннями та доповнити наш список “унікальності” території.

Здається, скільки всього ми вже пізнали, вивчили, «перерахували» на території НПП «Верховинський». Проте, на цих унікальних теренах є ще цілі «світи» непізнані та невивчені. Однин із таких є лишайники! Загалом цікава, малодосліджена група, що виникла на тлі  симбіозу грибів та водоростей або ціанобактерій. Світ лишайників НПП «Верховинський» лише на початку свого вивчення, доведеться проробити дуже клопітку але надзвичайну цікаву роботу щодо встановлення видового різноманіття.

Презентуємо Вашій увазі декілька світлин із захоплюючої експедиції, яка відкриває перед нами новий розділ у світі живого на території НПП “Верховинський”. 

Новини

Сприяння розвитку науки в регіоні

За сприянням дирекції НПП «Веховинський» Михайла Нечая в рамках «Проекту організації території НПП «Верховинський» 11-12 травня відбулася чергова робоча зустріч між працівниками Парку, начальниці наукового відділу Людмили Мацап’як та молодшої наукової співробітниці Алли Зітенюк, та мали змогу попрацювати з  високваліфікованими провідними науковцями, зокрема отримати дорогоцінний досвід у сфері ботаніки, від член-кореспондента НАН України, доктора біологічних […]

  • Науково-дослідний відділ
  • Новини установи

ОБЕРЕЖНО – ЗМІЇ!

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙ: ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ Одягайтесь відповідно Якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики. Перевіряйте місце привалу Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева – будь […]

  • Без категорії