ГІДРОБІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «ВЕРХОВИНСЬКИЙ»

Автор: І. Коляджин

Нещодавно на території НПП «Верховинський» проводилися гідробіологічні дослідження річки Перкалаба, що проводили фахівці, наукові співробітники та кандидати біологічних наук Микола Причепа та Сергій Пришляк з Інституту гідробіології Національної академії наук України спільно з спеціалістами НПП «Верховинський».

В руслі річки Перкалаба, в місцях де розташовані давні гідрологічні споруди (кляузи) та місця вище та нижче течії цих споруд було досліджено біотичну структуру гідробіонтів та відібрано проби води і донних відкладів.

Гідроекологічні натурні дослідження у верхів’ях річки Черемош виконувалися в рамках програми «Механізми формування біорізноманіття риб та інших гідробіонтів в екотонних зонах річкових систем, як основа розробки наукових засад збереження аборигенної флори і фауни в умовах інтенсифікації процесу інвазій чужорідними видами».

Із відібраних проб води та донних відкладів будуть зроблені аналізи, що дадуть можливість вивчити вплив гідрологічних споруд на режим річки Перкалаба. Матеріали досліджень гідробіонтів річки Перкалаба (фітопланктон, фітобентос, вища водяна рослинність, макробезхребетні та риби) будуть аналізовані з визначенням ймовірності виникнення екологічних змін та розробці рекомендацій щодо відновлення та збереження біорізноманіття й екологічного стану і оптимізацію безпечного режиму природокористування.

Результати досліджень будуть опубліковані в наступному томі Літопису природи НПП «Верховинський» та використовуватимуться в науково-практичній діяльності установи.

Новини

Сприяння розвитку науки в регіоні

За сприянням дирекції НПП «Веховинський» Михайла Нечая в рамках «Проекту організації території НПП «Верховинський» 11-12 травня відбулася чергова робоча зустріч між працівниками Парку, начальниці наукового відділу Людмили Мацап’як та молодшої наукової співробітниці Алли Зітенюк, та мали змогу попрацювати з  високваліфікованими провідними науковцями, зокрема отримати дорогоцінний досвід у сфері ботаніки, від член-кореспондента НАН України, доктора біологічних […]

  • Науково-дослідний відділ
  • Новини установи

ОБЕРЕЖНО – ЗМІЇ!

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙ: ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ Одягайтесь відповідно Якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики. Перевіряйте місце привалу Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева – будь […]

  • Без категорії