WWF-Україна передав НПП “Верховинський” підводні камери для моніторингу стану біорізноманіття після знесення перешкод на річках
Команда Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) провела важливу зустріч з представниками Національного природного парку “Верховинський”. Під час цієї зустрічі було передано три підводні камери загальною вартістю близько 17000 грн.
За допомогою цих приладів працівники НПП зможуть проводити більш ефективний постмоніторинг стану біорізноманіття у річках, що протікають на території парку. Камери будуть встановлені в ключових місцях парку, де є найбільший інтерес до спостереження за міграцією риб. Зокрема, фахівців цікавить стан мігруючих видів риб після знесення споруд, що раніше перешкоджали вільній течії струмків у басейні Чорного Черемошу на території парку “Верховинський” (Карпати).
Подібний постмоніторинг дозволить науковцям і екологам продовжувати спостереження за мігруючими видами риб, щоб краще розуміти, як знесення споруд вплинуло на місцеву екосистему та річкову фауну.
Чому це важливо?
Збереження біорізноманіття Українських Карпат залежить від багатьох факторів, і одним з найважливіших є відновлення популяцій річкової форелі та лосося дунайського, який занесений до Червоної книги України. Ці види є не лише цінним природним ресурсом, а й важливою ланкою харчового ланцюга. Їхнє зникнення може призвести до порушення екологічної рівноваги та зменшення кількості інших видів тварин, таких як бурий ведмідь.
Проте більшість українських річок страждають від втрати природної течії через безліч штучних перешкод. Греблі, шлюзи та інші гідроспоруди різноманітних типів і конструкцій перетинають річки, порушуючи їхній природний ритм. Такі перешкоди на річках створюють серйозні проблеми для мігруючих видів риб:
● Блокування шляху до нерестовищ: багато видів риб мігрують на значні відстані, щоб відкласти ікру у відповідних умовах. Штучні перешкоди перегороджують їм шлях, не дозволяючи досягти традиційних нерестовищ. Це призводить до зменшення кількості молоді та, як наслідок, скорочення популяції.
● Зміна гідрологічного режиму: гідроспоруди змінюють природний режим річки, транспорт наносів, регулюючи її рівень та швидкість течії.
● Порушення харчових ланцюгів: мігруючі риб є важливою ланкою харчових ланцюгів. Порушення міграційних шляхів призводить до зменшення доступності корму для хижих видів риб та інших тварин.
Робота WWF-Україна на шляху звільнення українських річок від перешкод
У 2020 році на території НПП “Верховинський” було демонтовано застарілу греблю на струмку Лостунець.Ця споруда, зведена ще в XIX столітті для сплаву лісу, протягом багатьох десятиліть перешкоджала не лише вільній течії струмка, але й міграції риби, зокрема червонокнижної форелі. Риба не могла піднятися у верхів’я струмка на нерест. Як результат постраждала популяція ведмедів, які харчуються фореллю, а видра і норка європейська взагалі пішли з цих місць.
Звільнення від штучної перешкоди (греблі) струмка Лостунець у басейні Чорного Черемошу (фото: WWF-Україна)
Завдяки зусиллям WWF-Україна, а також фахівців парку, гребля була демонтована, і вже за два дні після повернення проточності форель почала підніматися на нерест.
Цей успіх є свідченням того, що навіть невеликі заходи можуть мати значний позитивний вплив на екосистему.
У 2022 році була демонтована кляуза Баюрівка.
Кляуза Баюрівка (фото: WWF-Україна.
Після того, як у парку демонтували старі споруди, які заважали вільній течії річок, експерти WWF-Україна хочуть переконатися, що з річковою екосистемою все гаразд і мігруючі види риб можуть вільно пересуватися і розмножуватися.
Open Rivers Programme
Передача обладнання є частиною більшого загальноєвропейського проєкту Open River Programme, спрямованого на відновлення вільної течії річок.
Open River Programme — це міжнародна ініціатива, спрямована на відновлення природного стану річок, поліпшення їхнього екологічного стану та забезпечення сталого використання водних ресурсів. Проєкт фокусується на видаленні штучних бар’єрів на річках, таких як греблі та дамби, які перешкоджають вільній течії води та міграції риб.
Open Rivers Program – нідерландський фонд-грантодавець, що фінансується благодійним фондом Arcadia. Напрямки роботи фонду Arcadia: захист природи, збереження культурної спадщини та сприяння доступу до відповідної інформації. З 2002 року Arcadia надала понад 1 мільярд доларів організаціям по всьому світу.

Новини

«Ніч кажанів»

Однією із найбільш незвичайних природоохоронних дат є «Ніч кажанів», яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня. Тиждень кажанів у світі проводять щороку, щоби розказати людям про те, які це насправді цікаві створіння, яку важливу роль відіграють у природі та чому їх потрібно берегти. Цікаво про рукокрилих розповіли фахівці відділів рекреації Прокопюк Микола та […]

  • Екоосвіта
  • Рекреація

Лісові мешканці

Працівники  відділу еколого-освітньої роботи   провели захід в закладі дошкільної освіти “Сонечко” в смт. Верховина. Розпочали захід з фізкультхвилинки ,дітки із задоволенням виконували різні вправи . Також ознайомились з лісовими мешканцями і їхніми домівками та правилами поведінки в лісовому середовищі. А щоб краще відчути лісову атмосферу малюки  займились ліпленням  лісових  мешканців.

  • Екоосвіта

УВАГА! ОГОЛОШЕНО ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

У зв’язку  з високим рівнем пожежної небезпеки на території Парку посилено режим охорони території від ймовірних пожеж. Тому відповідно до розпорядження дирекції Парку працівниками  служби державної охорони проведено огляд протипожежного обладнання та стан протипожежних водойм та   позачергове навчання з використанням наявного пожежного обладнання. Метою навчань було на практиці відпрацювати тактику, щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних […]

  • Охорона природи