Наукова весняна експедиція

Автор: Л. Мацап’як

З метою фенологічних спостережень 9 квітня спеціалістами науково-дослідного відділу Людмилою Мацап’як і Аллою Зітенюк спільно з  працівниками Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення здійснено науково-дослідну експедицію на територію Перкалабського ПНДВ.

Проведено фенологічні спостереження рослинного та тваринного світу. Зафіксовано фенофази у житті рослин такі як набухання бруньок у вільхи сірої,  початок розпускання листя у верби, шипшини, початок цвітіння анемони дібровної, зубниці залозистої, мати-й-мачухи, калюжниці болотної, квасениці звичайної; масове цвітіння жовтяниці черговолистої та зірочок жовтих.

На полонині Прелучний зафіксовано масове цвітіння червонокнижного виду шафрану Гейфеля, а в урочищі Маскотин зафіксовано цвітіння червонокнижного виду підсніжника білосніжного.

Проведено ліхенологічні дослідження в результаті чого зібрано зразки для подальшого їх визначення та аналізу.

Проведено орнітологічні спостереження із записом звуків птахів, звуки розшифровані орнітологом експертом віз ФЗТ та визначено види як золотомушка червоночуба – вид занесений до Червоної книги України, дятел трипалий, вільшанка, зяблик, тинівка лісова, кропив’янка чорноголова.

Занотовано сліди життєдіяльності вовка, видри, та інших видів тварин. Зроблено  картування  видів флори і фауни за допомогою додатку SMART.

В рамках екседиції знято тематичні фотографії флори, фауни та пейзажів  Чивчино-Гринявських гір.

Підсумки експедиції будуть опубліковані в черговому томі Літопису природи НПП «Верховинський».

Новини

Сприяння розвитку науки в регіоні

За сприянням дирекції НПП «Веховинський» Михайла Нечая в рамках «Проекту організації території НПП «Верховинський» 11-12 травня відбулася чергова робоча зустріч між працівниками Парку, начальниці наукового відділу Людмили Мацап’як та молодшої наукової співробітниці Алли Зітенюк, та мали змогу попрацювати з  високваліфікованими провідними науковцями, зокрема отримати дорогоцінний досвід у сфері ботаніки, від член-кореспондента НАН України, доктора біологічних […]

  • Науково-дослідний відділ
  • Новини установи

ОБЕРЕЖНО – ЗМІЇ!

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙ: ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ Одягайтесь відповідно Якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики. Перевіряйте місце привалу Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева – будь […]

  • Без категорії