З нагоди святкувань екологічних свят відділом еколого-освітньої роботи розпочинається цикл інтерв’ю з людьми, які працюють на благо Парку та мають цікаві захоплення, щоб поділитися з Вами своїм досвідом та правильним екологічним господарюванням, а також надати відповідну консультацію.
Сьогодні ми представляємо Вам розмову присвячену Всесвітньому дню бджоли, із людиною, яка все знає про бджіл, що відзначається щорічно 20 травня з 1997 року.
Знайомтеся, Іван Боцвінок, працює в Парку на посаді заступника директора, людина, яка не тільки стоїть на варті охорони природи, а й професійно займається бджолярством.
Як розповів нам в розмові Іван Дмитрович, пасічництво зацікавило його дякуючи близьким друзям, які і навчили його правильному поводженні з “маленькими трудівницями”.
Стаж п. Івана в пасічництві складає близько 35 років і на даний час у вуликах, які розташовані в домашньому господарстві проживає 20 бджолосімей.
Цікавою була розповідь і про роботу маленьких бджілок, і короткі історичні дані якими поділився з нами господар.
Тільки уявіть собі:
– бджоли запилюють більшу частину плодовоовочевих культур, цим самим сприяючи збереженню біорізноманіття в природі;
– бджільництво постачає цінний харчовий і лікувальний продукт – мед, віск, прополіс, квітковий пилок, маточне молочко, тощо;
– бджоли відмінний навігатор. Вони можуть рухатися в повітрі вперед, назад, вбік, здатні висіти на одному місці певний період часу;
– щоб зібрати нектар для однієї ложки меду (30гр), бджола повинна зробити 2000 вильотів.
Територія НПП «Верховинський» є найбільш віддалена і важкодоступна частина Українських Карпат, багата різноманітністю флори та фауни, яка завдяки унікальному природному розташуванню має величезний потенціал можливості ведення бджільництва та сприяє збереженню генетичного фону аборигенного виду бджоли Карпатської.
Найціннішим і екологічно чистим вважається гірський мед.
На сьогоднішній день науковці НПП “Верховинський” працюють над проєктом по “Збереженні Карпатської бджоли шляхом створення мобільної пасіки на території НПП “Верховинський”, як метод відтоврення унікальної природної спадщини”.