Взаємодопомога по науковому

Автор: А.Зітенюк

Ще до початку війни наукові зустрічі проходили у зовсім іншому форматі, наразі ситуація інша, проте працюємо і надалі з надією на краще. Хочемо поділитися з Вами плідною співпрацею із досвідченим орнітологом із Краматорська. Височин Максим Олегович кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології, хімії і охорони праці Донбаської національної академії будівництва і архітектури.

Дослідження орнітофауни проводились під час експедиції, що проходила 30 червня – 1 липня 2022 року, здебільшого на території Чивчинського природоохоронного науково-дослідного відділення. Територія НПП «Верховинський» віддалена та важкодоступна, тож наукові експедиції на територію парку тривають не менше двох днів.

Експедиція була комплексною, одним із основних акцентів був – орнітофауна. Обліки птахів, проводилися згідно рекомендацій наведених Ю.І. Вергелесом (1994),  здійснювались за методикою обліків на кругових майданчиках, адже саме ця група методів добре зарекомендувала себе у гірській місцевості.

Загально прийнята методика була дещо оптимізована. Було визначено 5 точок обліків птахів на різній висоті н.р.м. Для визначення точок застосовувався мобільний додаток SMART. Для зручності виявлення всіх птахів на майданчиках використовували диктофон мобільного телефона, за допомогою якого здійснювався запис співу птахів на точках протягом 5 хвилин. Остаточне визначення птахів здійснювалось вже в офісному приміщенні.

Під час експедиції було виявлено 26 видів птахів. Заслуговують на увагу зустрічі з видами внесеними до Червоної книги України: беркут (Aquila chrysaetos), глушець (Tetrao urogallus), дятел білоспинний (Dendrocopos leucotos), золотомушка червоночуба (Regulus ignicapillus).

 

 

Новини

Розглянуто  статтю пана Петра Тєстова

Нами працівниками установи розглянуто  статтю пана Петра Тєстова – нашого доброго товариша і захисника нашої установи на всіх рівнях за що ми йому щиро вдячні всім колективом. Нашим спільним заданням являється збереження та примноження природи – адже це наша спільна ціль, тим більше що значна частина території природно- заповідного фонду нашої держави зруйнована війною і […]

  • Новини установи

Участь в онлайн семінарі

Сьогодні, 25 квітня директор НПП «Верховинський» Михайло НЕЧАЙ, та провідний інженер з охорони праці Леся СОКОЛОВСЬКА, взяли участь в онлайн семінарі, який присвячений відзначенню Дню охорони праці у 2024 році. 📌Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці проводиться під гаслом⚠️ «Забезпечуємо безпеку та здорову працю […]

  • Новини установи